АГНЕШКИ КОТЛЕТИ С ОРИЗ ДРОБ САРМА И ШАФРАНОВ СОС

ШАФРАНОВА РЕЦЕПТА

Съставки и време за рецептата

За дроб-сармата

N

300 г агнешки дреболии

N

200 г ориз

N

0.1 г български шафран

N

2 връзки пресен лук

N

5 стръка пресен джоджен

N

1 връзка пресен магданоз

N

1 л агнешки бульон

N

сол, черен пипер, зехтин

За котлетите

 

N

6 бр. агнешки котлети

N

0.2 г български шафран

N

1 стрък пресен розмарин

N

6 стръка прясна мащерка

N

1 стрък пресен чесън

N

2 с.л. горчица

N

сол, черен пипер, риган, кората от един лимон и зехтин

Време за приготвяне

6 порции

}

40 мин. подготовка

}

120 мин печене

}

160 мин общо

Начин на приготвяне стъпка по стъпка

агнешки котлети с шафранов сос и ориз дроб сърма

За котлетите

Стъпка 1

Чесънът счукваме на каша с малко сол. Към него добавяме останалите подправки, горчицата и зехтина.

Стъпка 2

Агнешките котлети овалваме в така приготвената марината и оставяме в хладилника за няколко часа.

Стъпка 3

След това подреждаме в йенска тенждера и печем на 160 градуса за около 2 часа.

За дроб-сармата

Стъпка 1

Белият дроб и сърцето попарваме във вряла вода за около 5 минути. Охлаждаме за кратко и ги режем на кубчета и отново връщаме да се доварят за 20-30 минути.

Стъпка 2

Черният дроб също нарязваме на кубчета, без да го варим предварително, за да не стане твърд. Нарязаният на ситно лук задушаваме в зехтин и добавяме към дреболиите. Запържваме всичко за 2-3 минути.

Стъпка 3

Добавяме изчистения ориз и запържваме, докато стане “стъклен”. Прибавяме наситнените пресни подправки – магданоз и джоджен.

Стъпка 4

Накрая оризът и дреболиите слагаме в тава и заливаме с бульона. Печем на 180 градуса до готовност.

шафранов разтвор

За шафрановия сос

Стъпка 1

Когато се сервира се приготвя шафранов сос, като се стрива шафрана с малко топла вода и се залива готовата дроб-сарма.

Да ти е сладко ❣️

Научи как да приготвиш вкусни ястия с шафран

Абонирай се, за да получаваш още новини и рецепти с шафран