ШАФРАНОВИ РЕЦЕПТИ

Персийски ориз Тачин с шафран и стафиди

8 ПОРЦИИ

Персийски ориз Тачин известен още като оризов кейк с шафран и стафиди…

30 мин подготовка

30 мин за готвене

персийски ориз Тачин
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

Продукти

N

2 ч.ч. ориз

N

1 ч.ч. кисело мляко

N

0.2 г (1 ч.л.) български шафран

N

2 бр. жълтъци

N

½ ч.ч. олио

N

100 гр стафиди или сушени дребни плодове – череши, червени боровинки

N

30 г краве масло

N

2 ч.л. сол

N

½ ч.л. захар

СТЪПКА 1

Подготовка на шафрановия разтвор

Стриваме шафрана и захарта в хаванче, добавяме 2 с.л. топла вода и оставяме шафрана да си пусне цвета.

СТЪПКА 2

Подготовка на сушените плодове

Накисваме сушените плодове в купичка студена вода и оставяме да омекнат.

Разтопяваме маслото в тиган и добавяме отцедените от водата сушени плодове. Запържваме ги леко, докато набъбнат.

СТЪПКА 3

Подготовка на ориза

Измиваме ориза и го слагаме в тенджера с 2 литра гореща подсолена вода и варим 5-7 минути, за да стане ал денте.
Отцеждаме полусварения ориз в гевгир и го охлаждаме със студена вода, за да спрем готвенето.

В голяма купа разбиваме киселото мляко, жълтъците, олиото, 2 ч.л. сол и шафрана. Добавяме отцедения ориз и разбъркваме внимателно, за да не го вкашкаме.

Подмазваме йенска тенджера и изсипваме половината от оризовата смес. Заглаждаме добре и добавяме като втори слой сушените плодове.
Накрая изсипваме останала част от ориза. Леко притискаме с дъното на чаша и захлупваме с капака.

Печем на 200 градуса за около час-час и половина. Ястието е готово, когато в долната част на тенджерата оризът стане златист.

Изваждаме и оставяме за 10 минути. Махаме капака и с помощта на голяма чиния обръщаме ориза.

Режем ориза Тачин като торта. Сервираме с купичка кисело мляко.

Да ти е сладко ❣️