Персийски ориз Тачин с шафран и стафиди
8 ПОРЦИИ
Персийски ориз Тачин известен още като оризов кейк с шафран и стафиди…
30 мин подготовка
30 мин за готвене
Продукти
2 ч.ч. ориз
1 ч.ч. кисело мляко
0.2 г (1 ч.л.) български шафран
2 бр. жълтъци
½ ч.ч. олио
100 гр стафиди или сушени дребни плодове – череши, червени боровинки
30 г краве масло
2 ч.л. сол
½ ч.л. захар
Подготовка на шафрановия разтвор
Стриваме шафрана и захарта в хаванче, добавяме 2 с.л. топла вода и оставяме шафрана да си пусне цвета.
Подготовка на сушените плодове
Накисваме сушените плодове в купичка студена вода и оставяме да омекнат.
Разтопяваме маслото в тиган и добавяме отцедените от водата сушени плодове. Запържваме ги леко, докато набъбнат.
Подготовка на ориза
Измиваме ориза и го слагаме в тенджера с 2 литра гореща подсолена вода и варим 5-7 минути, за да стане ал денте.
Отцеждаме полусварения ориз в гевгир и го охлаждаме със студена вода, за да спрем готвенето.
В голяма купа разбиваме киселото мляко, жълтъците, олиото, 2 ч.л. сол и шафрана. Добавяме отцедения ориз и разбъркваме внимателно, за да не го вкашкаме.
Подмазваме йенска тенджера и изсипваме половината от оризовата смес. Заглаждаме добре и добавяме като втори слой сушените плодове.
Накрая изсипваме останала част от ориза. Леко притискаме с дъното на чаша и захлупваме с капака.
Печем на 200 градуса за около час-час и половина. Ястието е готово, когато в долната част на тенджерата оризът стане златист.
Изваждаме и оставяме за 10 минути. Махаме капака и с помощта на голяма чиния обръщаме ориза.
Режем ориза Тачин като торта. Сервираме с купичка кисело мляко.
Да ти е сладко ❣️