ШВЕДСКИ КИФЛИЧКИ С ШАФРАН

ШАФРАНОВА РЕЦЕПТА

Съставки и време за рецептата

Продукти

N

2 ч.ч. ориз

N

1 ч.ч. кисело мляко

N

0.2 г (1 ч.л.) български шафран

N

2 бр. жълтъци

N

½ ч.ч. олио

N

100 гр стафиди или сушени дребни плодове – череши, червени боровинки

N

30 г краве масло

N

2 ч.л. сол

N

½ ч.л. захар

Време за приготвяне

8 порции

}

30 мин. подготовка

}

30 мин печене

}

60 мин общо

Начин на приготвяне стъпка по стъпка

шафранов разтвор

Подготовка на шафрановия разтвор

Стъпка 1

Стриваме шафрана и захарта в хаванче, добавяме 2 с.л. топла вода и оставяме шафрана да си пусне цвета.

ориз Тачин продукти

Подготовка на сушените плодове

Стъпка 1

Накисваме сушените плодове в купичка студена вода и оставяме да омекнат.

Стъпка 2

Разтопяваме маслото в тиган и добавяме отцедените от водата сушени плодове. Запържваме ги леко, докато набъбнат.

ориз с кисело мляко и яйца
подготовка ориз Тачин
запечен ориз Тачин
подготовка ориз Тачин

Подготовка на ориза

Стъпка 1

Измиваме ориза и го слагаме в тенджера с 2 литра гореща подсолена вода и варим 5-7 минути, за да стане ал денте.
Отцеждаме полусварения ориз в гевгир и го охлаждаме със студена вода, за да спрем готвенето.

Стъпка 2

В голяма купа разбиваме киселото мляко, жълтъците, олиото, 2 ч.л. сол и шафрана. Добавяме отцедения ориз и разбъркваме внимателно, за да не го вкашкаме.

Стъпка 3

Подмазваме йенска тенджера и изсипваме половината от оризовата смес. Заглаждаме добре и добавяме като втори слой сушените плодове.

Накрая изсипваме останала част от ориза. Леко притискаме с дъното на чаша и захлупваме с капака.

Стъпка 4

Печем на 200 градуса за около час-час и половина. Ястието е готово, когато в долната част на тенджерата оризът стане златист.

Стъпка 5

Изваждаме и оставяме за 10 минути. Махаме капака и с помощта на голяма чиния обръщаме ориза.

Стъпка 6

Режем ориза Тачин като торта. Сервираме с купичка кисело мляко.

Да ти е сладко ❣️

Научи как да приготвиш вкусни ястия с шафран

Абонирай се, за да получаваш още новини и рецепти с шафран