Що е то шафран?


Чудили ли сте се какво е това шафран? Мъничко червеничко, понякога стрито на прах, понякога на едни такива косъмчета – влакънца… Предлагат го понякога на безможни цени, а понякога на съмнително евтини…

Да ние също на времето не бяхме чували за шафрана, и дори нямахме идея – пие ли се, яде ли се. Но животът ни срещна с негово величество Царят на подправките, и останалото беше просто любов от пръв поглед.

Нека ви разкажем за чудният свят на подправката на доброто настроение – шафран.

Шафранът е от семейството на минзухарите – но за разлика от повечето известни в България минзухари, той цъфти през есента, а не през пролетта. Другата разлика, е че той е може би първата изкуствено култивирана подправка от преди хиляди ходини. Той не може да вирее в диво състояние и без човешка грижа и намеса.
Цветовете му са изключително приятни и нено лилави, а основните части, които всъщност се използват са плодниците му – три червени близалца.

Те се отделят ръчно от стопаните и се изсушават на определена температура, за да се получи точната комбинация от влажност, чупливост на шафрановата нишка. След изсушаване, шафранът престоява около месец, херметически затворен, а да разгърне прекрасният си аромат и вкус.

Цветът на изсушените шафранови нишки е наситено тъмно червен, като с времето или при лошо съхранение този цвят избледнява. Любопитното в случая, е че когато се разтвори в течност, тези червени нишки, отделян приятен жълт цвят. Какъвто всъщност е известното шафранено жълто.

Вкусът на шафранът е колкото специфичен, толкова и разнообразен. Може да бъде описан както като медено-горчив и леко камфоров, ако е в твърде големи дози.

Мирисът също е изключително силен и наситен. Варира от аромат на сено, мед, до аптекарско зъболекарски, заради камфоровата нотка, която съдържа.

Цялата тази комбинация от аромат, цвят и вкус действа в триединство и придава на ястията и питиетата, към които се добави една специфична, екзотична нотка.

Заслуава си да го опитате. А ние гарантираме неговото качество. 

Потърсете още от полезните ни статии за шафрана и неговите здравословни ползи като билка…

Прочети още любопитни факти за шафрана

Научи как да приготвиш вкусни ястия с шафран

Абонирай се, за да получаваш още новини и рецепти с шафран