Агнешки котлети с шафранов сос и дроб сарма ориз
6 ПОРЦИИ
Великденска класика с дроб сарма, овкусена с ароматен шафранов сос…
40 мин подготовка
120 мин за готвене
За дроб-сармата
300 г агнешки дреболии
200 г ориз
0.1 г български шафран
2 връзки пресен лук
5 стръка пресен джоджен
1 връзка пресен магданоз
1 л агнешки бульон
сол, черен пипер, зехтин
За котлетите
6 бр. агнешки котлети
0.2 г български шафран
1 стрък пресен розмарин
1 стрък пресен чесън
2 с.л. горчица
кората от един лимон
сол, черен пипер, риган, зехтин
За котлетите
Чесънът счукваме на каша с малко сол. Към него добавяме останалите подправки, горчицата и зехтина.
Агнешките котлети овалваме в така приготвената марината и оставяме в хладилника за няколко часа.
След това подреждаме в йенска тенждера и печем на 160 градуса за около 2 часа.
За дроб-сармата
Белият дроб и сърцето попарваме във вряла вода за около 5 минути. Охлаждаме за кратко и ги режем на кубчета и отново връщаме да се доварят за 20-30 минути.
Черният дроб също нарязваме на кубчета, без да го варим предварително, за да не стане твърд.
Нарязаният на ситно лук задушаваме в зехтин и добавяме към дреболиите. Запържваме всичко за 2-3 минути. Добавяме изчистения ориз и запържваме, докато стане „стъклен“.
Прибавяме наситнените пресни подправки – магданоз и джоджен. Накрая оризът и дреболиите слагаме в тава и заливаме с бульона. Печем на 180 градуса до готовност.
За шафрановия сос
Когато се сервира се приготвя шафранов сос, като се стрива шафрана с малко топла вода и се залива готовата дроб-сарма.
Да ти е сладко ❣️