ШАФРАНОВИ РЕЦЕПТИ

Агнешки котлети с шафранов сос и дроб сарма ориз

6 ПОРЦИИ

Великденска класика с дроб сарма, овкусена с ароматен шафранов сос…

40 мин подготовка

120 мин за готвене

агнешки котлети с шафранов сос и ориз дроб сърма
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

За дроб-сармата

N

300 г агнешки дреболии

N

200 г ориз

N

0.1 г български шафран

N

2 връзки пресен лук

N

5 стръка пресен джоджен

N

1 връзка пресен магданоз

N

1 л агнешки бульон

N

сол, черен пипер, зехтин

За котлетите

N

6 бр. агнешки котлети

N

0.2 г български шафран

N

1 стрък пресен розмарин

N

1 стрък пресен чесън

N

2 с.л. горчица

N

кората от един лимон

N

сол, черен пипер, риган, зехтин

СТЪПКА 1

За котлетите

Чесънът счукваме на каша с малко сол. Към него добавяме останалите подправки, горчицата и зехтина.

Агнешките котлети овалваме в така приготвената марината и оставяме в хладилника за няколко часа.

След това подреждаме в йенска тенждера и печем на 160 градуса за около 2 часа.

СТЪПКА 2

За дроб-сармата

Белият дроб и сърцето попарваме във вряла вода за около 5 минути. Охлаждаме за кратко и ги режем на кубчета и отново връщаме да се доварят за 20-30 минути.

Черният дроб също нарязваме на кубчета, без да го варим предварително, за да не стане твърд.

Нарязаният на ситно лук задушаваме в зехтин и добавяме към дреболиите. Запържваме всичко за 2-3 минути. Добавяме изчистения ориз и запържваме, докато стане „стъклен“.
Прибавяме наситнените пресни подправки – магданоз и джоджен. Накрая оризът и дреболиите слагаме в тава и заливаме с бульона. Печем на 180 градуса до готовност.

СТЪПКА 3

За шафрановия сос

Когато се сервира се приготвя шафранов сос, като се стрива шафрана с малко топла вода и се залива готовата дроб-сарма.

Да ти е сладко ❣️