ШАФРАНОВИ РЕЦЕПТИ

Италианско ризото с шафран ала Миланезе

4 ПОРЦИИ

Класическо италианско ризото. Известно още като Ризото Миланезе.

15 мин подготовка

20 мин за готвене

ризото Милаанезе
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

N

300 г ориз

N

85 г масло

N

100 г пармезан

N

0.2 г шафран

N

2 глави лук

N

150 мл бяло вино

N

1.2 л бульон

СТЪПКА 1

Приготвяне на шафрановия разтвор

Загряваме в тенджера бульона. Отделяме си от него 200 мл в купа или чаша, за да разтворим стрития предварително в хаванче шафран.

СТЪПКА 2

Приготвяне на ризотото

Нарязваме наситно лука и запържваме в тиган с половината масло. Добавяме ориза и бялото вино и ги задушаваме с капак. Добавяме поетапно по един черпак от затопления бульон до готовност на ориза. В края на готвенето добавяме и шафрановия разтвор. Оставяме да се абсорбира и отместваме от котлона.

СТЪПКА 3

Финални щрихи

Прибавяме останалото масло и пармезана и разбъркваме. Сервираме със стръкче розмарин или пера от пресен лук.

Да ти е сладко ❣️