ШАФРАНОВИ РЕЦЕПТИ
Италианско ризото с шафран ала Миланезе
4 ПОРЦИИ
Класическо италианско ризото. Известно още като Ризото Миланезе.
15 мин подготовка
20 мин за готвене
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
300 г ориз
85 г масло
100 г пармезан
0.2 г шафран
2 глави лук
150 мл бяло вино
1.2 л бульон
СТЪПКА 1
Приготвяне на шафрановия разтвор
Загряваме в тенджера бульона. Отделяме си от него 200 мл в купа или чаша, за да разтворим стрития предварително в хаванче шафран.
СТЪПКА 2
Приготвяне на ризотото
Нарязваме наситно лука и запържваме в тиган с половината масло. Добавяме ориза и бялото вино и ги задушаваме с капак. Добавяме поетапно по един черпак от затопления бульон до готовност на ориза. В края на готвенето добавяме и шафрановия разтвор. Оставяме да се абсорбира и отместваме от котлона.
СТЪПКА 3
Финални щрихи
Прибавяме останалото масло и пармезана и разбъркваме. Сервираме със стръкче розмарин или пера от пресен лук.
Да ти е сладко