Шведски кифлички с шафран Lussekatter за Света Лучия
40 ПОРЦИИ
На 13-ти декември се чества денят на Св. Лучия. Тя е патрон на болните от очни болести, а шафранът подобрява зрението. По традиция скандинавците приготвят шафранови кифлички или т.нар. Lussekatter...
120 мин подготовка
30 мин за готвене
1 кг брашно
0,5 г шафран
200 г краве масло
200 г захар
1/2 л прясно мляко
21 г суха мая
2 жълтъка
1/2 ч.л. сол
стафиди или боровинки за украса
Приготвяне на тестото
Смесваме затопленото мляко с разтопеното масло и с шафрана.
Разбъркваме сухите съставки и смесваме с течните.
Оставяме да втаса, за около час.
Оформяне на S-образни форми
След първото втасване, разделяме тестото на топки по-малки от юмрук.
Оформяме малките топки в S-образни формички.
За тази част ми помогна моят по-голям помощник в кухнята, по следният начин:
1. разточваме топката на дълга пръчка с дебелина около 1 см
2. завиваме двата края в противоположни посоки
3. нареждаме в тава, за да втаса повторно
Печене
След втасването, намазваме с жълтък и украсяваме с по две сушени боровинки или стафиди.
Печем в предварително загрята на 180 С фурна за около 15 минути.
Да ти е сладко ❣️