ШАФРАНОВИ РЕЦЕПТИ

Шведски кифлички с шафран Lussekatter за Света Лучия

40 ПОРЦИИ

На 13-ти декември се чества денят на Св. Лучия. Тя е патрон на болните от очни болести, а шафранът подобрява зрението. По традиция скандинавците приготвят шафранови кифлички или т.нар. Lussekatter...

120 мин подготовка

30 мин за готвене

кифлички с шафран
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

N

1 кг брашно

N

0,5 г шафран

N

200 г краве масло

N

200 г захар

N

1/2 л прясно мляко

N

21 г суха мая

N

2 жълтъка

N

1/2 ч.л. сол

N

стафиди или боровинки за украса

СТЪПКА 1

Приготвяне на тестото

Смесваме затопленото мляко с разтопеното масло и с шафрана.
Разбъркваме сухите съставки и смесваме с течните.
Оставяме да втаса, за около час.

СТЪПКА 2

Оформяне на S-образни форми

След първото втасване, разделяме тестото на топки по-малки от юмрук.
Оформяме малките топки в S-образни формички.
За тази част ми помогна моят по-голям помощник в кухнята, по следният начин:
1. разточваме топката на дълга пръчка с дебелина около 1 см
2. завиваме двата края в противоположни посоки
3. нареждаме в тава, за да втаса повторно

СТЪПКА 3

Печене

След втасването, намазваме с жълтък и украсяваме с по две сушени боровинки или стафиди.
Печем в предварително загрята на 180 С фурна за около 15 минути.

Да ти е сладко ❣️